Новини
Артроскопия на коляното
17.01.2013

д-р Чанко Чанков

Анатомия на колянната става


Колянната става се състои от три кости: бедрена кост (FEMUR), голяма пищялна кост (TIBIA) и капаче (PATELLA). Капачето стои отпред на коляното, върху бедрена кост и се плъзга надолу в „бразда” (GROOVE) при сгъване на ставата. То усилва работата на четириглавия бедрен мускул.


 


Триещите се повърхнини на трите кости са покрити със ставен хрущял - тъкaн, която осигурява гладкото движение на ставата с малък коефицент на триене. Хрущялът заедно с менискусите представляват „амортисьора” на колянната става.


 


Лигамeнтите или връзките са здрави и еластични структури от колаген, които свързват костите и придават стабилност на ставите. Четири основни и няколко други по-малки лигамента свързват бедрената кост с големия пищял:


1) Предна кръстна връзка – ПКВ (Anterior cruciate ligament) - разположена e в средата на ставата и основно предотвратява изместването на подбедрицата напред и настрани спрямо бедрото.


2) Задната кръстна връзка – ЗКВ (Posterior cruciate ligament) е разположена във вътрешността на ставата и основно предотвратява изместването на подбедрицата назад спрямо бедрото.


3) Фибуларна (външна) странична връзка (Fibular collateral ligament) - разположена e от външната страна на коляното и предпазва подбедрицата от изместване спрямо оста на долния крайник.


4) Тибиална (вътрешна) странична връзка (Tibial collateral ligament) - тази връзка е разположена от вътрешната страна на коляното и го предпазва от изместване спрямо оста на долния крайник.


                          


Менискусите се намират между двете големи кости в колянната става. Те са два - вътрешен медиален (Medial meniscus) и външен латерален (Lateral meniscus). Това са хрущяли с формата на полумесеци. Вътрешният е голям и сраснал в периферията си със ставната капсула и големия пищял, а външният е малък и свободен, сраснал единствено с големия пищял. Менискусите разпределят 60% от натоварването в колянната става в различните степени на сгъване на коляното, като намаляват допирната площ на хрущялните повърхности. Те имат важна функция и за стабилността на ставата при всички нейни движения.


 


Хрущялната тъкан е основна структура във всички стави, както и в коляното, и състоянието й играе водеща роля при всички ставни функции. 


                    


 


 


 


За артроскопията на коляното


Артроскопията на коляното се прилага най-често, за да се диагностицират и лекуват проблеми като възпаление, нараняване, травма, дегенеративни проблеми и др. Също така може да се използва и за взимане на биопсия за изясняване на причината при по-рядко срещани заболявания (подагра, ревматоидни заболявания, туморни процеси и др.).


 


Артроскопията е полезна за оценяването и лечението на следните състояния:


 


1. Разкъсване на менискус


  


 


2. Нараняване на ставен хрущял 


 


3. Премахване на свободни телца и кисти


4. Възстановяване на предна и задна кръстна връзка (ПКВ и ЗКВ)


 


5. Патело феморален болков синдром 


 


6. Възпаление на колянната става


 


 


7. Диагноза и лечение на дегенеративни (възрастови) промени в коляното 


 


8. Общи диагностични цели 


Подготовка за процедурата


1 седмица преди операцията:


•Може да се наложи спирането на антикоагулантни средства (аспирин, синтром и др.).


•Попитайте лекаря си кои лекарства е позволено да приемате в деня на операцията.


•Не бива да приемате големи количества алкохол (повече от 1-2 чаши на ден).


•Ако пушите, препоръчително е да спрете, тъй като пушенето може да забави излекуването.


•Информирайте лекаря си за всяка настинка, грип, треска, херпес или друго заболяване, което сте претърпели непосредствено преди операцията.


 


В деня на операцията:


•Ще бъдете помолени да не приемате храна и течности в продължение на 6-12 часа преди процедурата.


•Приемайте предписаните Ви лекарства с малка глътка вода.


 


В какво се състои артроскопията на коляно?


Артроскопията може да продължи от 15 минути до повече от час, в зависимост от това какво е състоянието на колянната става и какви оперативни процедури трябва да се извършат.


 


Има четири различни вида анестезия, които могат да бъдат използвани при артроскопия на коляното:


1) Спинална анестезия - нарича се също така регионална анестезия. Болкоуспокояващото лекарство се инжектира на определено място около коренчетата на гръбначно-мозъчните нерви. Пациентът остава буден, но не чувства болка от кръста надолу.


2) Обща анестезия - пациентът се упоява през интубационна тръба в трахеята и е в безсъзнание по време на процедурата.


3) ПНБ (периферен нервен блок) – аналгетикът се инжектира по хода на нервите, които отговарят за коляното.


4) Комбинирана анестезия – локално се прави аналгетик в коляното и пациентът се приспива през венозен път.


 


Различните методи на анестезия имат своите предимства и недостатъци, които се обсъждат между анестезиолога и пациента.


 


След като упойката започне да действа, хирургът прави няколко малки прободни достъпа (4-5 мм) до колянната става. Влива се специална течност в ставата и след това се вкарва артроскопът (микро камерата).


  


С помощта на артроскопа и на монитор хирургът оглежда всички вътреставни структури. Използват се мини инструменти за възстановяване на увредените тъкани или премахване на материал, който пречи на движението или причинява болка в колянната става.


 


След като приключи, хирургът аспирира течността от ставата и зашива достъпите. След това се прави превръзка около коляното.


 


След процедурата


Повечето пациенти се прибират още в деня на операцията. Може да се нуждаете от болкоуспокояващи, за да се справите с дискомфорта от пускането на упойката.


 


Добре е да се уговорите предварително с Ваш близък, който да Ви закара у дома. Хубаво е да има човек до Вас през първите 24 часа.


 


Ще Ви бъдат дадени някои съвети как да се грижите за зарастващите рани. Ще Ви бъде назначена и дата за последващи контролни прегледи (обикновено 7-ми и 12-ти ден).


 


Продължителността на времето, за което ще изчезнат саморазграждащите се шевове, зависи от това какво е било Вашето състояние. Въпреки това, при тази процедура обикновено те изчезват след около шест седмици. Другите шевовете се махат между 10 и 14 дни след операцията.


 


Възстановяване


Възстановяването от артроскопия на коляното е много по-бързо в сравнение с традиционната открита операция. Все пак е важно да се следват внимателно инструкциите на хирурга-ортопед.


 


Може да се наложи носенето на компресиращи чорапи, които спомагат за поддържането на циркулацията, както и на различни ортезни средства (наколенки, шини).


 


                              


    


Важно е да поддържате коляно си чисто и сухо за около 10 дни след операцията. В никакъв случай не накисвайте коляното във вана, докато раните не са напълно излекувани.


 


Изпълнявайте упражненията, препоръчани Ви от Вашия физиотерапевт, тъй като те ще спомогнат за подобряване на движението и силата в коляното.


 


Възможно е да има болка и подуване в коляното най-често една до три седмици след операцията. При някои състояния (артрит, дегенеративни промени, след микро фрактури и по-големи и сложни реконструктивни операции) това може да продължи по-дълго. Опитайте се да държите крака си повдигнат над нивото на гърдите на стол или възглавница, когато си почивате. Препоръчва се студен компрес (увит в кърпа лед) 3-4 пъти на ден. Това ще помогне за намаляване на отоците и синините. Желателно е да не се прилага лед директно върху кожата, тъй като може да я увреди.


 


                            


 


Следвайте съветите на Вашия лекар относно шофирането. Не бива да шофирате, докато не сте уверени, че можете да извършите аварийно спиране, без да чувствате дискомфорт. Това обикновено се случва около една до три седмици след операцията.


 


Би трябвало да можете да възобновите обичайната си дейност след шест до осем седмици в зависимост от сериозността на проблема и Вашето фитнес равнище (с изключение на реконструктивните операции на ПКВ и ЗКВ и някои фрактури).


 


Физиотерапия


Укрепването на бедрените мускули е най-важното. Плуването и колоезденето (велоергометър) са отлични начини за изграждането на тези мускули и подобряват подвижността на коляното.


  


Всеки пациент е уникален. Времето, необходимо за възстановяване зависи от типа увреждане, фитнес нивото и това дали сте имали усложнения. След артроскопия на коляното ще останат малки белези по коляното от разрезите.


 


 


Възможни усложнения


По литературни данни общият процент на възможните усложнения при артроскопията е под 0,5%. Най-често те са незначителни и преходни (отзвучават напълно за 5-7 дни).


 


Усложнения


Потенциалните следоперативни проблеми включват:


•Инфекция


•Образуване на кръвни съсиреци


•Акумулиране на кръв в коляното


 


Обадете се на Вашия ортопед незабавно, ако почувствате следното:


•Треска


•Втрисане


•Постоянна топлина или зачервяване около коляното


•Постоянна или засилваща се болка


•Значително подуване в коляното


•Увеличаване на болките в мускулите на прасците


 


 


Предимства на артроскопията на коляно


За разлика от откритата операция, резултатите от артроскопията се изразяват в по-малко болка и скованост, по-малко усложнения, по-кратък болничен престой (ако има такъв) и по-бързо възстановяване.


 


 


За въпроси и допълнителна информация:


Д-р Чанко Чанков


тел: 02/960 49 50; дир. 960 49 61


www.orthopaedics.bg

Сподели:


big_logo4big_logo6big_logo7big_logo3big_logo2big_logo1
дизайн и програмиране: УебДизайн