Новини
Какво представлява ставният хрущял?

Ставният хрущял е неразделна част от всички стави на тялото. Това е твърда, бяла, лъскава структура с уникален строеж, позволяваща на ставните повърхности лесно да се движат една спрямо друга.

Той защитава костите, като намалява триенето и прави движението гладко. Специфичният строеж на хрущяла го прави особено уязвим при травмиране на ставата.

 

Какви са причините за нараняване на ставния хрущял?

Причините за нараняване на ставния хрущял могат да са различни.

Нормалната структура и функция на ставния хрущял може да се наруши сравнително лесно и увреждането му е често следствие от това. Някои от начините, по които Вашият ставен хрущял може да пострада, са:

  • Травматичен удар, като например лошо падане по време на спорт или други дейности.
  • Постепенно увреждане на хрущяла, след повтарящи се микротравми в коляното.
  • Износване и скъсване с течение на времето (дегенеративни ставни заболявания), особено при пациенти с нестабилни стави или наднормено тегло.
  • Продължително обездвижване на ставата.
  • Възможно е ставният хрущял да се увреди и при редица заболявания (подагра, псориазис; ревматоиден артрит и редица инфекциозни заболявания).

 

Защо да се оперирам?

Ставният хрущял може да бъде възстановен, след като веднъж е бил повреден. Има различни процедури, които могат да спомогнат за възстановяването на ставния хрущял. Въпреки това, като при всяка операция, Вие трябва да имате основателна причина да се съгласите на нея. Увреждането на ставния хрущял не е животозастрашаващо, но може да застраши качеството Ви на живот, тъй като може да причини не само болка и оток, но и ограничаване на ежедневната активност. Чрез възстановяване на ставния хрущял болката намалява и се предотвратява по-тежко увреждане на ставата.

 

Как се извършва операцията?

В болница „Вита” се практикува артроскопска хрущялна хирургия. По време на операцията хирургът прави три малки разреза, през които се вкарва артроскопът – малко устройство с микрокамера, показваща образ на монитор. Ендоскопската (безкръвна) интервенция е изключително ефективна както за диагностика, така и за лечение на ставните проблеми. Освен това тя дава възможност пациентите да бъдат лекувани оперативно с минимално травмиране на тъканите и с възможност за по-малък оперативен риск, по-кратък болничен престой, снижена следоперативна болка и по-бързо възстановяване и връщане към нормална ежедневна активност.

big_logo4big_logo6big_logo7big_logo3big_logo2big_logo1
дизайн и програмиране: УебДизайн