Новини
Травми от инциденти с мотоциклет пълнят Ортопедичното отделение във „Вита” през лятото
03.09.2012

По данни на Световната здравна организация инцидентите с мотоциклети са втората най-често срещана причина за пътнотранспортни произшествия, като делът на пострадалите заема между 9% и 35% в различните държави.


 


През последния месец в Отделението по Ортопедия и Травматология на МБАЛ „Вита” са регистрирани не малко случаи на травми, причинени от инцидент с мотоциклет или велосипед. Специалистите от отделението споделят, че през изминалите няколко години се наблюдава силно изразена сезонност при тези травми. Тенденцията се дължи на факта, че се появяват все повече и по-екстремни активности, към които българинът проявява интерес и желание да практикува.


 


Най-честите наранявания от този тип, с които се сблъсква екипът на „Вита”, включват при мотоциклетистите - травми на раменете, коленете, подбедриците, глезените, както и на ръцете, а при велосипедистите – на раменете, ръцете и главата. Инцидентите с моторни превозни средства са също така причина за около половината случаи на гръбначни наранявания.


 


Д-р Чанко Чанков, завеждащ Отделението по Ортопедия и Травматология във „Вита”, споделя, че по време на инцидент е възможно получаването на фрактура на всяка кост от тялото, тъй като мотоциклетистите често биват изхвърлени от мотора си. Фрактурите могат да бъдат придружени и от големи разкъсвания на кожата. Сухожилията, ставите и нервите също могат да бъдат увредени.


 


„Най-тежките травми, които съм срещал в практиката си, като пълна луксация на коляното и открита и раздробена фрактура на подбедрицата, са причинени именно от ПТП с мотоциклет.”, пояснява д-р Чанков.


 


При някои травми лечението може да отнеме години. Освен консервативните методи за лечение и традиционните оперативни техники, в Ортопедичното отделение на болница „Вита” се практикува приоритетно артроскопска (безкръвна) хирургия. Този тип безкръвна хирургия е изключително ефективна както за диагностика, така и за лечение на ставните проблеми. Освен това тя е възможно най-нетравматична за пациента, като периодът на следоперативно възстановяване е максимално кратък и с най-малка вероятност за усложнения.


 


Най-сигурният начин да се избегне травматизмът при този тип активности е да се спазват правилата за движение по пътищата. В допълнение на това специалистите от „Вита” съветват винаги да се носи професионално предпазно оборудване.

Сподели:


big_logo4big_logo6big_logo7big_logo3big_logo2big_logo1
дизайн и програмиране: УебДизайн