Новини
Хирурзи от „Вита” оперираха успешно пациент с помощта на иновативeн метод и специално направен индивидуален хирургически водач
11.05.2012

Средното оперативно време и рентгенова експозиция, характерни за подобен тип операции, бяха намалени с около 60%


 


Хирурзите от ортопедичното отделение на Болница „Вита” д-р Чанко Чанков и д-р Владислав Райков извършиха операция на мъж с помощта на иновативен метод. Пациентът е 35-годишен мъж, който преди 3 години е претърпял инцидент с фрактура на лява подбедрица. Лекуван е оперативно в друго лечебно заведениe. В резултат лявата му долна подбедрица е зараснала неправилно в 35 градуса външна ротация (ходило тип Чарли Чаплин) и е с 18 мм по-дълга от другата, която пък от своя страна е била лекувана с гипс преди години по повод счупване и е зараснала с голямо скъсяване и осово разместване.


 


Пациентът се оплакваше от болки в глезенната, колянната, тазобедрената става, накуцване и ограничена спортна активност. Основният проблем беше намалената работоспособност.


 


С оглед предотвратяването на ранни патологични промени в съседните стави, както и младата възраст на пациента, беше предприето оперативно лечение чрез иновативен метод.


 


Бяха създадени специални 3D изображения на двете подбедрици с изчисляване на грешките при предишната операция. Чрез алгоритъм, разработен от д-р Райков и инж. Дъков, в контакт със свои колеги от Швейцария, беше генериран 3D компютърен модел на уникалния за тази операция водач. Тoзи водач бe така конструиран, че да съвпаднe с уникалната форма на костта на пациента само на едно единствено място – така, както ключ и ключалка, за да се избегнат грешки по време на истинската операция. С този инструмент едновременно бяха коригирани две неща – ротацията и дължината на крайника. Поставената специална плака осигури стабилност, докато костите зараснат.


 


Благодарение на този иновативен метод и на данните от 3D изображението, бе възможно да се види колко сериозна всъщност бе деформацията на засегнатата кост, невидима за човешкото око с обикновен рентген и при клиничен преглед. Оказа се, че извършените до този момент измервания са били 2,5 пъти по-неточни, от измерените във „Вита”.


 


Генерираното 3D изображение на костта и инструмента даде възможност на д-р Чанков и д-р Райков да разгледат патологията от всеки възможен ъгъл. По този начин те взеха най-правилното решение за операцията на пациента с възможно най-малко травматизъм и загуба на кръв, като оперативното време и рентгенова експозиция (облъчване), характерни за подобен тип операции, бяха намалени с около 60%.


 


 Самата мисъл, че можеше да преживея още една неуспешна операция, ме накара да се съглася с Вашия лечебен план”, каза след операцията пациентът.


 

Сподели:


big_logo4big_logo6big_logo7big_logo3big_logo2big_logo1
дизайн и програмиране: УебДизайн